X

عرض ناکافی تکیه‌گاه در دیوارها و پارتیشن‌های داخلی

 

یکی از مباحثی که در ایمنی جانی ساختمان‌ها در برابر زلزله مورد تأکید قرار گرفته است، حفاظت دیوارها و پارتیشن‌ها در برابر حرکت داخل و خارج صفحه این اعضا است. از این رو فصل چهارم و پیوست ششم استاندارد 2800 ضوابط لازم برای جداسازی درون صفحه و کنترل خارج از صفحه این اعضا را فراهم می‌کنند.
برای تأمین این ضوابط جدای از روش مورد استفاده برای تسلیح دیوار که در روش نوین از شبکه‌های الیافی شیشه و در روش پرهزینه و سنتی از میلگرد بستر و مقاطع فلزی برای وال‌پست‌ها استفاده می‌شود؛ برای جلوگیری از واژگون شدن دیوارها در خارج از صفحه عموماً در اجرا از مقاطع نبشی به‌صورت اتصالات کشویی استفاده می‌شود. نیروی وارده بر این نبشی‌ها در انواع مختلف واحدهای بنایی، عموماً در برابر مقاومت مقاطع فولادی مقدار ناچیزی است و حداقل مقاطع مرسوم کفایت مقاومتی لازم را فراهم می‌کنند.

 

 

اجرای این مقاطع حداقل که عموماً در پروژه‌ها برابر با نبشی شماره 5 است، مقاومت لازم را تأمین می‌کند اما نکته اصلی در این مقاطع عدم تأمین عرض کافی برای تکیه دادن دیوار به این مقاطع است. مطابق ضوابط پیوست ششم استاندارد 2800، "فاصله جداسازی دیوار از ستون‌ها به اندازه 0/01 ارتفاع کف تا کف طبقه و فاصله جداسازی از سقف برابر با بیشترین دو مقدار 25 میلی‌متر و حداکثر خیز درازمدت تیر می‌باشد".

 

نبشی یا ورق‌های مورد استفاده برای حفظ دیوار در حرکات خارج از صفحه، باید دارای عرض مناسب جهت ایجاد همپوشانی کافی با مصالح دیوار باشند.
طول بال در نبشی‌های شماره 5 برابر 50 میلی‌متر است و با توجه به جداسازی حداقلی 25 و 30 میلی‌متری دیوار بنایی به ترتیب از زیر تیر و کنار ستون، در بهترین حالت به ترتیب تنها 25 و 20 میلی‌متر تکیه‌گاه برای اتکای دیوار بنایی به این نبشی‌ها باقی می‌ماند. در زمان زلزله بار لرزه‌ای دیوار باید از طریق این نبشی‌های منقطع که عموماً فواصل 1/5 تا 2 متری از هم دارند به سازه اصلی منتقل شود. بخش‌های کوچک حدوداً 2 سانتی‌متری باقیمانده از همپوشانی نبشی و دیوار در لبه‌ها قدرت انتقال نیروی کافی برای تحمل جابجایی برون صفحه دیوارها را نداشته و مصالح بنایی دیوار موجود در این لبه‌ها خرد می‌شوند و درنهایت باعث رهایی و واژگون شدن دیوار در اثر زلزله خواهند شد.
لذا توصیه اکید این شرکت مشاور برای جلوگیری از حوادث جانی جبران‌ناپذیر در زلزله، استفاده از نبشی‌های شماره 8 و یا حداقل نبشی شماره 6 بجای نبشی‌های شماره 5 است که قابلیت اعتماد مناسب‌تری در تأمین تکیه‌گاه کافی در حین زلزله ایجاد نماید.

 

1. برای مشاهده مطلب معرفی شبکه‌های الیاف شیشه مقاوم به قلیا اینجا کلیک نمایید.

2. برای مشاهده مطلب آیین‌نامه‌ها و مبانی محاسباتی شبکه‌های الیاف شیشه مقاوم به قلیا اینجا کلیک نمایید.

3. برای مشاهده مطلب عرض ناکافی تکیه‌گاه در دیوارها و پارتیشن‌های داخلی اینجا کلیک نمایید.

4. برای مشاهده مطلب سوالات متداول شبکه‌های الیاف شیشه مقاوم به قلیا اینجا کلیک نمایید.