X

سیستم‌های میراگر ویسکوز

 

سیستم‌های میراگر ویسکوز مایع (Viscous Fluid Damper) یا همان دمپر ویسکوز، تجهیزاتی هیدرولیکی هستند که جهت استهلاک انرژی جنبشی ناشی از ارتعاشات لرزه‌ای یا مقابله با ضربات بین سازه‌ها، به‌کار می‌روند. این تجهیزات متنوع‌اند و می‌توانند به‌گونه‌ای طراحی شوند که بار مورد نظر (مثلاً بار زلزله و باد) را مستهلک نموده، ولی در برابر باقی شرایط مانند حرکات ناشی از حرارت، اجازه حرکت آزادانه را به سازه بدهند. میراگر ویسکوز مایع شامل سیلندر روغن، مایع ویسکوز، پیستون، میله پیستون، پوشش محافظ داخلی و سایر بخش‌های اصلی است. پیستون باید حرکتی متقابل را در سیلندر روغن ایجاد نماید. پیستون محاط در محفظه خارجی سیلندر بوده و سیلندر روغن پر از مایع میراکننده است.

میراگر ویسکوز اولین بار در قرن نوزدهم به منظور خنثی‌ سازی اثرات ضربه توپ در کشتی‌‌ها مورد استفاده قرار گرفت. بعدها استفاده از این وسایل در صنعت هوا فضا برای پرتاب موشک و صنایع نظامی گسترش زیادی یافت. تا اینکه در نیمه اول قرن بیستم از این تکنولوژی در کارخانه‌های خودروسازی نیز استفاده شد. ورود میراگر ویسکوز به صنعت ساختمان با انجام آزمایشاتی در دانشگاه بوفالو آغاز شد.

در واقع می‌‌توان با استفاده از سیالات، به شکل مؤثری برای دستیابی به سطح مطلوب کنترل ارتعاشات دست یافت. تلاش‌های اصلی برای توسعه میراگرهای ویسکوز جهت مصارف سازه‌ای در طی سال‌های گذشته، با بهره‌گیری از تجارب صنایع سنگین و نظامی صورت گرفته است. یک روش طراحی بهینه و ساده‌سازی شده، بر اساس الگوی پیستون کلاسیک می‌‌باشد. در این مورد استهلاک انرژی با تبدیل تغییرمکان و نیروی وارد شده به انتهای پیستون، به انرژی جنبشی مایع سیال داخل سیلندر و کار لازم جهت انتقال این مایع لزج از محفظه فشار مثبت به محفظه فشار منفی می‌باشد. نوع خاصی از میراگرهای فنر-ویسکوز، برای کنترل ارتعاشات انواع تجهیزات، ماشین‌آلات، ابزارهای دقیق و خطوط لوله که در معرض بارهای لرزه‌ای و یا ارتعاشات محیطی قرار می‌گیرند، به‌کار گرفته می‌شود. شرکت GERB پروژه‌های صنعتی بیشماری از جمله کارخانجات صنعتی، نیروگاه‌ها، پتروشیمی و... به این میراگرها تجهیز نموده است. مدل پیستونی این میراگرها در انواع سازه‌های ساختمانی و پل‌ها و همچنین با ترکیب با دیگر سیستم‌های کنترل لرزه‌ای و ارتعاشات استفاده می‌گردد. شرکت FIP سازه‌هایی از جمله پل‌ها و همچنین سازه‌های ساختمانی را به این سیستم‌ها تجهیز نموده است.

جهت مشاهده نمونه پروژه‌های انجام شده شرکت FIP اینجا کلیک نمایید.