آیا نصب شبکه الیافی صرفاً بهصورت یک لایه مش الیافی است؟
خیر. در صورت نیاز محاسباتی در تقویت دیوار، نوارهای مش میتوانند بهصورت چند لایه بر رویهم که در بین هر دو لایه مش از یک لایه پلاستر سیمانی استفاده میشود، بکار گرفته شوند.
برای مهار دیوارهای جداشده و پارتیشنها استفاده از الیاف کربن مناسبتر است یا الیاف شیشه؟
الیاف کربن نسبت به الیاف شیشه دارای مقاومت بالاتر و هزینه بیشتری است. با توجه به نتایج محاسباتی موجود، الیاف شیشه مقاوم به قلیا کفایت مقاومتی کافی را در مهار دیوارها و پارتیشنها و مقاومسازی سازههای بنایی تأمین میکند و با توجه به هزینه کمتری که دارند استفاده از این الیاف در پروژهها توصیه میشود.
استفاده از مشهای الیافی بهصورت تجویزی صورت میپذیرد یا شامل محاسبات سازهای میشود؟
استفاده از شبکههای الیافی شامل محاسبات کامل بارگذاری، تحلیل و طراحی است و برای انجام محاسبات باید از مراجع معتبر و بینالمللی استفاده کرد. محاسبات سازههای بنایی با این روش تسلیح، شامل ترکخوردگی دیوار در حالت حدی نهایی است.
آیا از شبکههای الیافی در مقاومسازی سازههای بتنی هم میتوان استفاده کرد؟
بله، در مراجع معتبر نمونههای متنوعی از انواع سازههای مهندسی در نقاط مختلف دنیا نام برده شده است که با استفاده از این شبکهها مقاومسازی شدهاند. مقاومسازی انواع اعضای سازههای بتنی با این الیاف نیز شامل استانداردهای تائید شده بینالمللی است. نکته مهم و موردتوجه این است که تنها در شرایطی که مش و پلاستر، هردو از مقاومت کافی برخوردار باشند این روش از مقاومسازی قابل اجرا است.
کدام یک از روشهای استفاده از شبکههای الیافی و یا شبکههای میلگرد به همراه شاتکریت در مقاومسازی سازههای بنایی مناسبتر است؟
با توجه به این که اجرای شبکههای الیافی بدون استفاده از شاتکریت و به کمک اجرای دستی قابل انجام است، این روش میتواند تا حدود زیادی روند و هزینه اجرا را کاهش دهد. همچنین در قیاس با روش شبکههای میلگرد و شاتکریت، بهواسطه وزن کمتر این شبکهها و ضخامت کمتر شاتکریت مورد نیاز، وزن بسیار ناچیزی را به سازه اضافه میکند که باعث سبکسازی و کاهش نیاز لرزهای سازه میشود.
طول عمر شبکههای الیافی و خوردگی آنها به چه صورت قابل کنترل است؟
شبکههای الیافی عموماً توسط پلاسترهای سیمانی اجرا میشوند که محیطی قلیایی دارد. شبکههای الیاف شیشه در محیطهای قلیایی دچار زوال مقاومت و خرابی میشوند و به همین علت پیوست 6 استاندارد 2800 ملزم میکند که شبکههای الیافی مورد استفاده در محیط سیمانی باید مقاوم به قلیا باشند. مقاومت کافی شبکههای الیافی در شرایط قلیایی امری بسیار حیاتی است و باید توسط استانداردهای بینالمللی همانند ASTM E2098 و در مراکز مورد تأیید و معتبر مورد آزمایش قرار بگیرند. این نکته بیان میکند که هر الیافی برای استفاده در ساختمان قابل استفاده نیست، زیرا الیاف نامناسب در طول چند سال دچار خوردگی و زوال میشود و دیوارها فاقد وال پست و پایداری جانبی شده و موجب خسارت در زمان زلزله میشود.
دوام شبکههای الیافی در سایر شرایط محیطی به چه صورتی است؟
این الیاف بهجز شرایط قلیایی در برابر سایر شرایط شیمیایی مقاومت و دوام بسیار خوبی را از خود نشان میدهند و مناسب محیطهای مستعد خورندگی محسوب میشوند.
آیا اجرای شبکههای الیافی تنها در یک سمت از بدنه دیوار کفایت میکند؟
خیر. با توجه به ماهیت رفت و برگشتی زلزله و این موضوع که این شبکهها تنها در کشش عمل میکنند، مشها الزاماً باید مطابق دستورالعملها در هر دو سمت دیوار نصب شوند.
آیا استفاده از شبکههای الیافی باعث افزایش ظرفیت داخل صفحه دیوارها نیز میشود؟
بله. استفاده از این مشها بهطور همزمان ظرفیت داخل صفحه و خارج صفحه دیوارها را افزایش میدهد و در مواردی مانند مقاومسازی ساختمانهای بنایی با الیاف دوجهته، این ویژگی بسیار مهم و حیاتی است.
سایر کاربردهای غیر سازهای این الیافها در ساختمان چیست؟
ایجاد بافت یکپارچه در دیوارها و کفها جهت جلوگیری از ترک
ایجاد بستر مناسب جهت نصب کاشی، موزاییک و ...
جایگزین توری فلزی و پلیمری (رابیتس و توری سیمی)
مناسب برای ترمیم سطوح بتنی و درزها و شکافها
آیا استفاده از مشهای الیافی لزوم استفاده از کارگران و استادان ماهر و با تجربه را ملزم میکند؟
خیر. اجرای این الیافها توسط تیمهای اجرایی اکثر پروژههای ساختمانی و بهسادگی قابل انجام است. در کنار این مزیت، باعث حذف برخی از نیروهای کاری متخصص مانند جوشکاران و همچنین برخی مسائل اجرایی نسبت به روش سنتی اجرای وال پستها میشود. لیکن اطمینان از استفاده از الیاف مقاومبهقلیا باکیفیت و مقاومت مناسب بسیار حائز اهمیت خواهد بود.